Svjetski dan hepatitisa obilježava se svake godine 28. jula, kako bi se povećala svijest o virusnom hepatitisu, upali jetre koja uzrokuje niz zdravstvenih problema, uključujući rak jetre.

“Hepatitis ne može čekati!” je slogan ovogodišnje kampanje Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetskog saveza za hepatitis, koja naglašava potrebu za ubrzanjem napora za eliminaciju hepatitisa, koji su posebno usporeni tokom pandemije bolesti KOVID-19.

Postoji pet glavnih sojeva virusa hepatitisa – A, B, C, D i E. Zajedno, hepatitis B i C su najčešći uzroci smrti, a 1,4 miliona života se izgubi svake godine. Usred pandemije KOVID-19, virusni hepatitis i dalje oduzima hiljade života svakog dana.

“Aktivnosti koje pridonose eliminaciji hepatitisa su podizanje svijesti stanovništva, edukacija i informisanje, testiranje i pravovremeno dijagnosticiranje, liječenje, ciljane prevencije koje se odnose na rutinsko vakcinisanje protiv hepatitisa B, osiguranje kvalitete krvi i krvnih derivata u sistemu zdravstvene zaštite, te prevencija rizičnog korištenja droga (programi smanjenja štete)”, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

SZO poziva sve zemlje da zajedno rade na uklanjanju virusnog hepatitisa kao prijetnje javnom zdravlju do 2030. godine. Sva novorođena djeca trebaju se vakcinisati protiv hepatitisa B nakon rođenja, nakon čega slijede najmanje dvije dodatne doze. Sve trudnice trebaju se rutinski testirati na hepatitis B, HIV i sifilis i po potrebi se liječiti.

Svako bi trebao imati pristup uslugama sprječavanja, testiranja i liječenja hepatitisa, uključujući ljude koji ubrizgavaju drogu, ljude u zatvorima, migrante i drugu vrlo pogođenu populaciju. Pravodobnim testiranjem i liječenjem virusnog hepatitisa može se spriječiti rak jetre i druge teške bolesti jetre. Usluge prevencije i brige za hepatitis – poput imunizacije novorođenčadi, usluge smanjenja štete i kontinuirano liječenje kroničnog hepatitisa B – ključne su čak i tokom pandemije.

Virusni hepatitis je osmi najveći svjetski ubica, više nego što ih umre od HIV/AIDS-a, tuberkuloze ili malarije. Hepatitis je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja njenih ćelija (hepatocita). Svi hepatitisi se razlikuju po načinima prijenosa, dužini inkubacije, težini bolesti, mogućnosti prelaska u hroničnu upalu tj. hronični hepatitis i razvoju teških komplikacija kao što su ciroza jetre i karcinom jetre.

“Hepatitis C je izlječiv, a za hepatitis B postoji vakcina i učinkovito liječenje. Stoga, ovogodišnjom kampanjom želimo naglasiti da osobe koje žive s virusnim hepatitisom, a da toga nisu svjesne, ne mogu čekati na testiranje, na životno važno liječenje ili na eliminaciju stigme i diskriminacije povezane s ovim bolestima”, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.