Godišnje u prosjeku 311 hiljada žena umre od raka grlića maternice, što je četvrti najčešći rak među ženama u svijetu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Rak grlića maternice je nekada bio vodeći uzrok smrtnosti među ženama. To se promijenilo od kada je Papa test postao široko dostupan. Ovaj test se provodi u cilju otkrivanja eventualnih prekanceroznih promjena u grlića maternice.

SZO je pokrenuo “Program uklanjanja raka grlića maternice” širom svijeta odlukom donesenom na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini u cilju prevencije raka grlića materice.

Iz Organizacije koja broji 194 člana, istaknuto je da je program istorijska prekretnica jer je to prvi put da su se države obvezale iskorijeniti ovaj rak.

Naglasili su da je karcinom grlića maternice, među ljudima poznat kao cerviks, jedna od “bolesti koje se mogu spriječiti” i mogu se izliječiti ako se rano dijagnosticira i adekvatno liječi.

Konstatovano je da je rak grlića materice četvrta najčešća vrsta karcinoma među ženama u svijetu. Godišnje se dijagnostifikuje kod oko 570 hiljada žena, a u prosjeku se s ovom bolešću ne izbori 311 hiljada osoba.

Iz SZO upozoravaju da će se, ukoliko se ne uvedu nove mjere, do 2030. godišnji broj slučajeva raka grlića maternice povećati na 700 hiljada, a godišnji broj umrlih na 400 hiljada, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.