Lekcije naučene u borbi protiv virusa korona treba iskoristiti za suzbjanje bakterija otpornih na lijekove, koje svake godine odnesu desetine hiljada života, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Agencija Ujedinjenih nacija upozorila je da svijetu ponestaju opcije u borbi protiv takozvanih superbakterija, jer je u pripremi malo novih i efikasnih antibiotika.

SZO navodi da je kriza koju je donio virus korona dramatično produbila globalno shvatanje o zdravstvenim i ekonomskim posljedicama nekontrolisane pandemije, što bi moglo da omete razvoj, prenio je AFP.

Iz SZO-a ističu da napori koji se ulažu protiv pandemije širom svijeta dokazali su da se može ostvariti brzi napredak kada ima dovoljno političke volje.

“Antibiotici su Ahilova peta univerzalne zdravstvene zaštite i naše globalne zdravstvene sigurnosti”, upozorio je Hajlejesus Gatahun, šef odjeljenja SZO-a za borbu protiv mikroba.

On je naglasio da se mora iskoristiti prilika iz pandemije koronavirusa da se kao prioritet odredi potreba stalnog ulaganja u istraživanje i razvoj novih i efikasnih antibiotika.