Oko deset miliona ljudi bilo je zaraženo malim boginjama u 2018. godini. Od te je bolesti umrlo 140.000 ljudi, uglavnom djece, što predstavlja kolektivni neuspjeh u zaštiti najmlađih, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Velike epidemije ove viralne bolesti zahvatile su sve dijelove svijeta, navodi se u saopštenju i ističe da je većina smrtnih slučajeva zabilježena među djecom koja nisu vakcinisana.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejsus opisao je ove brojeve kao “sramotu”.

“Činjenica da bilo koje dijete umre od bolesti za koju postoji vakcina, poput malih boginja, iskreno, predstavlja sramotu i kolektivni neuspjeh u zaštiti najosjetljivije djece u svijetu”, rekao je Adhanom Gebrejsus.

SZO navodi da je situacija u 2019. još gora i da preliminarni podaci do novembra pokazuju da je broj zaraženih tri puta veći nego u istom periodu prošle godine.

Tokom 2018. godine, epidemije su najteže pogodile Liberiju, Ukrajinu, Demokratsku Republiku Kongo, Madagaskar i Somaliju. U ovim zemljama registrovana je skoro polovina ukupnog broja slučajeva u svijetu.

Na globalnim nivou, stopa vakcinacije protiv malih boginja stagnira skoro deceniju. SZO i UNICEF su objavili da je u 2018. godini oko 86 posto djece primilo prvu dozu vakcine, a manje od 70 odsto i drugu, koja se preporučuje za potpunu zaštitu.