Dostupni podaci o vakcini kompanije “AstraZeneka” protiv Covida 19 ne upućuju na bilo kakvo generalno pojačanje uslova zgrušavanja krvi nakon vakcinisanja, saopštio je Globalni savjetodavni komitet Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

U saopštenju se, međutim, ističe da će se pratiti situacija zbog mogućnosti bilo kakvih neželjenih efekata.

“Vakcina AstraZeneke protiv Covida 19 nastavlja da održava pozitivan odnos između koristi i rizika, uz ogroman potencijal za sprečavanje zaraze i smanjenje broja smrtnih slučajeva u svijetu”, navodi se u saopštenju, uz napomenu da se sve navedeno odnosi i na istu vakcinu pod nazivom “kovišild” koju proizvodi Institut “Serum” u Indiji.

Savjetodavni komitet SZO čini 12 stručnjaka, koji su održali virtuelni sastanak juče i u utorak, 16. marta, kako bi provjerili bezbjednosne podatke iz EU, Velike Britanije, Indije i iz globalne baze podataka Organizacije.

Iz Komiteta su poručili da nije sigurno da vakcina “AstraZeneke” dovodi do prijavljenih neželjenih efekata, odnosno vrlo rijetkih i jedinstvenih tromboembolijskih slučajeva u kombinaciji sa trombocitopenijom, kao što je moždana sinovenska tromboza (MSVT).