Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je pandemija koronavirusa “usporila” u prošloj sedmici, iako je stopa smrtnosti nastavila rasti.

U svom najnovijem epidemiološkom izvještaju, SZO danas je saopštila da iako postoji “trend smanjenja” broja slučajeva u Evropi, ovaj region i dalje ima najveći broj novih slučajeva i smrtnih slučajeva na globalnom nivou.  Navode da je Afrika zabilježila najveći porast novih slučajeva i smrtnih slučajeva, gdje prednjače Južna Afrika, Alžir i Kenija.

Prema podacima SZO, u prošloj sedmici broj novih slučajeva koronavirusa prijavljenih u Evropi smanjio se za oko šest posto nakon ranijeg sedmičnog pada od deset posto, što pokazuje da “zaključavanja” širom kontinenta usporavaju prenos virusa. Ipak, u ovom regionu zabilježeno je oko polovine smrtnih slučajeva zabilježenih u svijetu.

U Velikoj Britaniji broj slučajeva smanjio se za oko 13 posto i to je prvi sedmični pad od kraja avgusta. Svakog dana, sredinom novembra bilo je hospitalizovano oko 1.600 osoba, što je daleko manje nego 3.000 pacijenata dnevno hospitalizovanih početkom aprila.

U Aziji, najveći broj dnevnih slučajeva od početka pandemije prijavio je Japan, sa više od 2.000 novooboljelih dnevno pet dana uzastopno, što je za 41 posto više u odnosu na prethodnu sedmicu. U Mjanmaru je zabilježen porast broja novooboljelih za 74 posto veći u odnosu na prethodnu sedmicu, sa više od 11.000 novih slučajeva i povećanjem broja smrtnih slučajeva za 36 posto, na 188.