Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je danas da je veoma razočaran što kineski zvaničnici nisu završili dozvole za dolazak tima stručnjaka u Kinu radi ispitivanja porijekla koronavirusa.

Gebrejesus, koji rijetko kritikuje Peking, rekao je da su članovi međunarodnog tima naučnika u posljednja 24 sata počeli da kreću iz svojih zemalja za Kinu na osnovu dogovora SZO i kineske vlade, navodi Asošiejted pres.

“Danas smo saznali da kineski zvaničnici još nisu završili neophodne dozvole za dolazak tima u Kinu”, kazao je Gebrejesus novinarima u Ženevi.

Naveo je da je “veoma razočaran tom viješću”, s obzirom da su dva člana tima već krenula na put, dok je ostalima polazak otkazan u posljednjem trenutku.

Gotovo od početka epidemije postoje pozivi da se međunarodnim istražiteljima omogući ulazak u Kinu da utvrde kako je počela zaraza koronavirusom.

Informacija o porijeklu novog koronavirusa i o tome kako se prvobitno proširio mogla bi da pomogne zemljama koje se bore protiv bolesti Covid-19.