Predsjednik Kosova Hašim Tači pozvao je danas albanskog premijera Edija Ramu da potpiše “međudržavni” sporazum o uklanjanju granica i carina između Kosova i Albanije. Tači je rekao da je Kosovo od danas spremno da ukine granicu i carine, navodeći da su Albanci sa obje strane granice “braća i ista nacija”.

“Potvrđujem u ime institucija Kosova, da je Kosovo danas, a ne sutra, spremno da donese odluku o uklanjanju granice, carina i bilo koje druge barijere u odnosu na Albaniju. Od danas, ne bi bilo nikakvih barijera između dvije države. Pozivam mog prijatelja Edija Ramu da donese takvu odluku, ja je spremno čekam”, kazao je Tači na konferenciji za novinare.

Govoreći o odnosima sa Ramom poslije samita u Tirani i brojnih negativnih komentara koji su sa Kosova bili upućeni albanskom premijeru, Tači je rekao da cijeni doprinos svog “prijatelja Rame”.

“Mi smo braća, ne mogu izdati ni interese Albanije ni Kosova, jer obje naše države funkcionišu kao normalne države, sa modernim ustavima i zakonima. Cijenim doprinos premijera Albanije Edija Rame, jer je on moj prijatelj po mom izboru, cijenim njegovu posvećenost miru i stabilnosti”, rekao je Tači.

Ocijenio je kako treba imati u vidu da Srbiju treba tretirati “drugim jezikom”, posebno inicijative koje imaju za cilj da “Kosovo ne tretiraju kao ravnopravnu državu”, što, kako je naveo, može dati alibi Srbiji da ne prizna, odnosno da odlaže priznanje Kosova.