Hašim Tači izjasnio se danas pred sudijom za prethodni postupak Specijalnog suda u Hagu da nije kriv i da ne priznaje optužbe za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koje mu se optužnicom stavljaju na teret.

“Časni sude, optužnica je bez ikakvog osnova i ja izjavljujem da nisam kriv ni po jednoj od deset tačaka optužnice”, rekao je Tači.

On je negirao optužbe za ratne zločine i zločine protiv humanosti u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Tači odgovara po deset tačaka optužnice koja ga tereti za krivična djela ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, odnosno za ubistva, progone po političkoj ili etničkoj osnovi, nezakonita hapšenja, surova postupanja, mučenja i prisilna nestajanja osoba.

Na početku ročišta, jedan od Tačijevih advokata, Denis Hoper, tvrdio je da je odbrana za optužnicu saznala tek u četvrtak uveče i da nije uspjela da se spremi. Hoper je rekao da mu nije jasno zašto je sve odrađeno iznenada, u kratkim rokovima, ukazujući da će tim odbrane činiti advokati iz Francuske, Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Tačija se zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti za udruženi zločinački poduhvat nasilnog preuzimanja kontrole nad Kosovom, po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Ranije danas, Krasnići se pred Specijalnim sudom u Hagu takođe izjasnio da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret. Advokat odbrane Krasnićija, Venkatesvari Alagendra, izjavila je da je cilj odbrane da što prije položi depozit za uslovni otpust njenog klijenta.

Podsjetimo, Hašim Tači je uhapšen 5. novembra i prebačen u pritvorsku jedinicu u Hagu, gdje će ostati do daljnjeg. Optužnica tereti Tačija za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

Nakon što je informisan o potvrđivanju optužnice, Hašim Tači je podnio ostavku na mjesto predsjednika Kosova i stavio se sudu na raspolaganje.