Ambasador Ukrajine u Bosni i Hercegovini zatražio je danas na sastancima u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i Tužilaštvu da se od nadležnih institucija BiH izuzme ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije.

Iz Dodikovog kabineta danas bez komentara. Ranije je rečeno da se ikona nalazi u njegovom kabinetu u Istočnom Sarajevu.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić razgovarala je s ambasadorom Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu Vasiljem Kiriličem o temama za koje su zainteresirane pravosudne institucije Ukrajine, kao i aktivnostima koje Tužiteljstvo provodi u predmetu u javnosti poznatom kao “Ikona”.

Glavna tužiteljica upoznala je ambasadora da je već poduzeto više aktivnosti iz nadležnosti Tužiteljstva BiH, te da je potrebno da institucije od kojih je zatražena međunarodna pravna pomoć što prije odgovore na zahtjev.

Također, na sastanku se razgovaralo o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na sudjelovanje državljana BiH na ratištu u Ukrajini.

Istaknuto je da Tužiteljstvo BiH i Javno tužiteljstvo Ukrajine imaju potpisan Memorandum o razumijevanju još 2008. godine i da su do sada imali dobru saradnju koja će biti nastavljena i u budućnosti, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.