Gordana Tadić nastavlja predvoditi rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine sve do pravosnažne odluke Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Žalba na odluku o njenoj smjeni očekuje se u narednim danima.

Obrana je danas zaprimila Odluku Prvostupanjskog stegovnog povjerenstva Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća. I dalje tvrdi kako je suština odluke stvar organizacije rada, a ne profesionalni propust Gordane Tadić.

“Ono što je svojvrstan spin i što se vrti u javnosti da je tužiteljica presuđena što je sama dodjeljivala predmete i na taj način favorizirala određene tužioce, nije tačno to nije utvrđeno u postupku. U postupku je potvrđeno da nije primjenjivan CMS ali je primjenjivan pravilnik u kome su šefovi odjela raspoređivali predmete a ne glavna tužiteljica” istakao je advokat Gordane Tadić, Vlado Adamović.

Iz Balkanske istraživačke mreže kažu kako je Odluka o smjeni glavne državne tužiteljica donesena, jer obrana tijekom postupka nije osporavala navode za koje se tereti te kako je cjelokupan stegovni postupak sproveden uredno.

“Evidentno je obzirom na činjenicu da odbrana nije osporavala navode disciplinske tužbe nego samo davala razloge zbog kojih određene stvari nisu implementirane da je prihvaćen njihov stav Ureda disciplinskog tužitelja da su to prekršaji i zaključeno je da su ti prekršaji dovoljne težine da zahtjevaju smjenu Gordane Tadić”, rekao je iz BIRN-a Denis Džidić.

Kada je riječ o radu Gordane Tadić, ponovno se oglasio predsjednik SDA, koji tvrdi kako je cjelokupan rad Tužiteljstva Bosne i Hercegovine bio usmjeren izričito na Bošnjake iz SDA.

“Dakle nezamisliva je stvar, da se ovo što se radilo gospodinu Mehmedagiću, ili gospodinu Novaliću ili Cikotiću radi srpskim predstavnicima. To je nazamisliva stvar. Dakle to tužilastvo koje je vodila
Gordana Tadić se bavilo isključivo bošnjacima i to s fokusom na bošnjake iz SDA,” kazao je predsjednik SDA,Bakir Izetbegović.

Ovu tvrdnju osporio je Vlado Adamović kazavši kako je Tužiteljstvo radilo podjednako na svim slučajevima i svim političkim kadrovima. A u ovom slučaju, kako kažu iz BIRN-a, ne treba zanemariti ozbiljnost optužbi.

“Mi imamo određene političke pritiske na pravosuđe svakodnevno, međutim kada se govori o Gordani Tadić o ovom postupku važno je naglasiti da su to vrlo ozbiljne opužbe iz UDT posebno one koje se odnose na ne korištenje CMS sistema”, istakao je Džidić.

Od formiranja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine 2003, niti jedan od tri prethodna glavna tužitelja nije završio do kraja svoj mandat. U sva tri slučaja glavni tužitelji su smjenjivani zbog dovođenja u svezu s aferama.