U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OK BiH), predsjednik OK BiH Marijan Kvesić, potpredsjednik OK BiH Izet Rađo i generalni sekretar OK BiH Said Fazlagić, primili su člana predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samira Šarića. Ovom prilikom je potpisan ugovor o realizaciji projekta “Razvoj državne sportske strukture”.

Riječ je o jednogodišnjem projektu koji se realizuje pod direktnom ingerencijom Međunarodnog Olimpijskog komiteta (IOC), vrijednom 35.000 američkih dolara. Projekt ima za cilj da razvije i ojača bazičnu taekwondo trenersku strukturu i cjelokupan savez implementacijom srednjoročnog i dugoročnog akcionog plana. U okviru projekta planiran je niz edukativnih aktivnosti i seminara za trenere i sudije, unapređenje strukture saveza koje uključuje harmonizaciju pravilnika i propisa, modernizaciju baze podataka Saveza, dizajn web stranice i medijsku promociju Saveza.

Projekt će omogućiti Taekwondo savezu BiH nabavku savremene opreme za Državni taekwondo centar. Implementacija aktivnosti je planirana pod rukovodstvom eksperta Internacionalne taekwondo federacije i proslavljenog trenera Dragana Jovića iz Srbije, dok će nacionalni koordinator projekta biti Dino Šečić.

Nakon izuzetnih uspjeha u proteklom periodu, organizacije G1 takmičenja, Evropskog prvenstva u Taekwondou za seniore u olimpijskim kategorijama i kadete, osvajanja evropskih medalja i historijskog plasmana taekwondo takmičara Nedžada Husića na Olimpijske Igre, ovo je još jedan dokaz izvanrednog rada Taekwondo saveza BiH, saopćeno je iz Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine.

Projekt “Razvoj državne sportske strukture” je još jedan konkretan doprinos Olimpijskog komiteta BiH razvoju sportskih saveza BiH i osnaživanju cjelokupnog sportskog sistema Bosne i Hercegovine.