U sklopu kulturne manifestacije “Travničke večeri” 8. srpnja će se u Gradskoj biblioteci u Travniku održati radionica na temu “Tajanstveni grad Vrbenac”.

Tajanstveni grad Vrbenac ili Vrbovac, koji se nalazi između sela Miletići i Zagrađe, prema Skomorju uz tok rijeke Jasenice, do sada je djelomično istražen kao lokalitet, a o njemu postoji vrlo malo podataka u stručnoj literaturi.

Predavanje će moderirati Ivan Volić, prof. hrvatskog jezika i dipl. novinar.

Kao istraživački tim, članovi Kluba čitanja i pisanja Gradske biblioteke Travnik, izložit će rezultate svojih istraživanja na terenu, kroz pisanu građu iz knjiga o prošlosti Travnika i podatke dobivene od novinara, planinara i istraživača Mirsada Đulbića.

Osamdesetih godina kustos Zemaljskog muzeja Sarajevo dr. sc. Pavao Anđelić sa studentima i Mirsadom Đulbićem posjetio je lokalitet Vrbenac i tom prilikom su pronađene kalajne kameje, pločice s hebrejskim alfabetom koje u prijevodu upućuju na magične kvadrate planeta, što govori o velikoj starosti samog grada s obzirom na to da su ovakve pločice korištene kao amajlije i talismani prije 3.500 do 5.000 godina.

Na predavanju u formi podcasta sudjelovat će i istraživači lokaliteta Vrbenca i predstavnici lokalne zajednice Nedžad Aganović, Ermin Ćelenka i Ifet Kadrić.

Cilj ovog predavanja i radionice, u organizaciji Kluba čitanja i pisanja Gradske biblioteke u Travniku, je prikupljanje podataka o samom gradu Vrbencu, legendama koje se o njemu pričaju u narodu, te o zlatu koje krije rijeka Jasenica, sa željom da se oživi priča i pokrenu aktivnosti za ozbiljnije istraživanje, zaštitu i predstavljanje ove značajne destinacije za kulturni turizam, priopćeno je iz Centra za kulturu Općine Travnik.