Broj poginulih usljed posljedica tajfuna Vamco koji je pogodio Filipine, porastao je na 42 osobe.

Lokalne vlasti navode da ekipe nastavljaju akcije spašavanja na području Manile. Broj poginulih u poplavama koje je uzrokovao tajfun povećan je na 42 osobe, dok se traga za 20 nestalih.

Do sada je spašeno najmanje 100.000 ljudi, od toga 41.000 u Manili. Došlo je i do prekida napajanja električnom energijom u 3,8 miliona domaćinstava u Manili, a obustavljena je i nastava.

Ranije je predsjednik države Rodrigo Duterte saopćio kako su timovi i organizacije zaduženi za pružanje pomoći na terenu te da će evakuiranom stanovništvu biti pružen svaki vid pomoći, uključujući smještaj, te finansijsku podršku.

Filipine je krajem oktobra pogodio i tajfun Molave, u čijem su naletu stradale 22 osobe, dok se nastala šteta procjenjuje na 15,2 miliona dolara.

U Vijetnamu također očekuju da bi tajfun Vamco mogao sutra ujutro mogao pogoditi tu zemlju zbog čega je izdato upozorenje da se oko 460.000 ljudi koji žive u centralnim regijama pripreme za moguću evakuaciju.

Vlasti su već na sigurna mjesta evakuirale starije osobe i djecu koji žive u centralnim dijelovima zemlje. Također su izdata upozorenja na poplave i klizišta te je zatvoreno pet aerodroma kao i saobraćanje putničkih vozova.