Tajland će produžiti vanredno stanje do 15. januara 2021. godine kako bi spriječio širenje koronavirusa tokom novogodišnjih praznika kada zemlju posjeti i mnogo turista.

To je na sastanku štaba o koronavirusu odlučio premijer Prayut Chan-o-cha, rekao je novinarima portparol Taweesilp Witsanuyotin, a prenio list “Bangkok Post”.

Produženje vanrednog stanja, za koje se očekuje da bude usvojeno na sjednici vlade sljedeće nedjelje, biće osmo od marta.

Vlasti su postepeno popuštale epidemiološke mjere tokom prethodnih mjeseci, dozvolivši privredi da se ponovo potpuno otvori i nekim posjetiocima da se vrate.

Tajland je velikim dijjelom bio oslobođen transmisije koronavirusa, ali su sektor izvoza i turizam jako pogođeni ovom pandemijom.

Takođe, Vlada Tajlanda je odobrila i budžet od 190,6 miliona dolara kako bi osigurala 26 miliona doza AstraZenerca vakcine protiv koronavirusa, kada ona bude bila dostupna.

Sa dva nova registrovana slučaja, broj pacijenata zaraženih koronavirusom porastao je na 3.880. Oporavilo se 3,729 pacijenata, a 60 osoba je umrlo, pokazali su zvanični podaci.