Više od 1.000 pripadnika tajlandske LGBT zajednice i antivladinih demonstranata pridružilo se u subotu Paradi ponosa pozivajući na jednaka prava, kao i na zbacivanje premijera Prayuth Chan-ocha i reforme u monarhiju.

Protestni pokret koji se prvi put pojavio u julu privukao je širok spektar interesnih grupa koje se zalažu za veću demokratiju i ljudska prava u ovoj zemlji u jugoistočnoj Aziji.

Članovi LGBT zajednice su u odjeći živopisnih boja marširali glavnim gradom Bangkokom s mladima i studentima koji su favorizirali crnu odjeću.

Demonstranti su u početku tražili uklanjanje Prayutha, bivšeg čelnika hunte kojeg optužuju za inžinjering prošlogodišnjih izbora, ali demonstracije su također srušile tabu pozivanjem na ograničavanje ovlasti kralja Mahe Vajiralongkorna.

Prayuth kaže da su prošlogodišnji izbori bili pošteni i odbio je odstupiti. Kraljevska palača nije dala službeni komentar na proteste, ali prošlog vikenda kralj je rekao “volimo ih svejedno” kada su ga pitali da komentira demonstrante.

Još jedna antivladina demonstracija trebala bi se održati u nedjelju.