Talibani su osudili američki napad dronom na militante iz “Islamske države” nakon samoubilačkog napada izvan aerodroma u Kabulu, a njihov portparol Zabihula Mudžahid je operaciju nazvao “jasnim napadom na avganistansku teritoriju”.

Mudžahid je izrazio očekivanje da će talibani vrlo broz preuzeti kontrolu nad aerodromu u Kabulu, čim američke snage odu i da će u narednim danima objaviti sastav nove administracije.

Prema njegovim riječima, zvaničnici su već imenovani za vođenje ključnih institucija, uključujući ministarstva zdravlja i obrazovanja, te Centralnu banku.

On je izrazio očekivanje da će uskoro doći do smirivanja ekonomskih previranja kojom je pogođena avganistanska valuta.

Pentagon je juče saopštio da je američka vojska izvršila napad dronom na planera operacija “Islamske države” na istoku Avganistana i da preliminarne informacije pokazuju da je meta pogođena.

U samoubilačkom napadu izvršenom u četvrtak na ulazu na aerodrom u Kabulu poginulo je 13 američkih vojnika i najmanje 79 Avganistanaca.

Odgovornost za napad preuzeo je avganistanski ogranak “Islamske države” pod nazivom “Korosan”, koji je neprijatelj Zapada i talibana.