Avganistanski pobunjenici talibani pozdravili su najavu predsjednika SAD Donalda Trampa da će posljednji američki vojnici biti povučeni iz Avganistana do Božića.

Ako bi do povlačenja američkih vojnika zaista došlo do 25. decembra, to bi bilo učinjeno osam mjeseci ranije nego što je predviđeno sporazumom SAD i talibana postignutim u februaru.

Tim sporazumom, kojim je definisano povlačenje Amerikanaca iz Avganistana u roku od 18 mjeseci, poslije 19 godina aktivnosti u toj zemlji, talibani su se obavezali da se bore protiv terorističkih grupa, prije svega ogranka Islamske države u zemlji.

Tramp noćas nije pomenuo obavezu talibana da se bore protiv terorista.

“Mali broj hrabrih muškaraca i žena koji i dalje služe u Avganistanu do Božića bi trebalo da bude kod kuće”, naveo je Tramp noćas na Tviteru.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahed pozdravio je Trampovu izjavu i ocijenio je kao pozitivan korak ka primjeni mirovnog sporazuma SAD i avganistanskih pobunjenika.

“Posvećeni smo sadržaju sporazuma i nadamo se dobrim i pozitivnim odnosima u budućnosti sa svim zemljama, uključujući SAD”, rekao je Mudžahed.

Trampov iznenadni tvit uslijedio je nedugo poslije otpočinjanja direktnih mirovnih pregovora talibana i avganistanske vlade, u Kataru.