Talibani su pozdravili povlačenje SAD-a iz Afganistana nedugo nakon što je američka Centralna komanda objavila da je povlačenje američkih trupa iz te azijske zemlje završeno, rekao je glasnogovornik talibana.

Posljednji američki vojnici evakuirani su s aerodroma u Kabulu u ponedjeljak u ponoć, napisao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid na društvenoj mreži twitter, preopsi Xinhua.

– Na ovaj način naša je zemlja postala potpuno slobodna i neovisna – rekao je.

Posljednji evakuacijski let realizovan je kasno navečer u ponedjeljak 30. augusta, te se tako preostalo američko vojno i civilno osoblje vratilo kući jedan dan prije roka 31. augusta koji je odredio američki predsjednik Joe Biden.

Ubrzo nakon komentara glasnogovornika talibana na društvenim mrežama, pripadnici Talibana počeli su slavljeničku paljbu u glavnom gradu Afganistana Kabulu, koja je trajala oko sat vremena, stvorivši tako paniku među stanovnicima Kabula.

Nakon pucnjave, Mudžahid je u odvojenoj objavi na Twitteru rekao da su “pucnji koji su se čuli u Kabulu posljedica slavlja, stanovnici Kabula ne bi trebali brinuti, pokušavamo to kontrolisati”.

Službeni stav talibana o povlačenju SAD-a tek će biti objavljen.

Centralna komanda SAD-a objavila je u ponedjeljak da je povlačenje američkih trupa iz Afganistana završeno, čime je okončano 20 godina američke invazije na državu.

– Ovdje sam da najavim završetak našeg povlačenja iz Afganistana i kraj misije evakuacije američkih građana, državljana trećih zemalja i ugroženih Afganistanaca – rekao je Kenneth McKenzie, komandant Centralne komande SAD-a, na konferenciji za novinare u Washingtonu, koje je održalo Ministarstvo odbrane.

On je rekao kako je posljednji avion C-17 poletio s međunarodne zračne luke Hamid Karzai 30. augusta popodne, a posljednji avion s posadom sada je već iznad Afganistana.

Odajući počast 2.461 ubijenom pripadniku američke vojske – uključujući 13 vojnika koji su u četvrtak izgubili živote u terorističkom napadu čiji je cilj sabotiranje evakuacije – i preko 20.000 američkog osoblja povrijeđenog tokom najdužeg rata u kojem je Washington učestvovao tokom svoje historije, McKenzie je rekao novinarima da nijedan američki građanin nije bio na posljednjih pet evakuacijskih letova koji napuštaju Kabul.

General je rekao da je broj američkih građana koji su još uvijek u Afganistanu “vrlo mali”, naglasivši da je State Department sada zadužen za pomoć tim ljudima.