Najmanje tri osobe ubijene su u pucnjavi tokom demonstracija protiv talibana u Džalalabadu, na istoku Afganistana, izjavili su očevici.

Ministarstvo zdravlja provincije Nangarar , čiji je Džalalabad glavni grad, ranije je saopštilo da su najmanje dvije osobe ubijene, a 12 povrijeđeno kada su talibani počeli da pucaju na demonstrante koji su se okupili na skupu podrške državnoj zastavi Afganistana.

Talibani su danas otvorili vatru na demonstrante u istočnom gradu Džalalabadu, koji su se okupili tražeći da se na zgradama institucija u tom gradu ponovo istaknu afganistanske zastave umjesto talibanskih, javila je lokalna agencija Adžvok avgan njuz.

U izvještaju se navodi i da su talibanski borci tukli pojedine novinare koji su izvještavali s protesta.

Ovi protesti su prvi znaci pobune protiv talibana otkako je ta militantna grupa prije tri dana preuzela kontrolu nad cijelom teritorijom Afganistana i ušla u glavni grad Kabul.

Džalalabad,grad u provinciji Nangarhar preuzeli su talibani u nedjelju rano ujutro bez borbi. Njegovo zarobljavanje značilo je da je grupa osigurala ključne ceste koje povezuju Afganistan s Pakistanom.

No, u srijedu su ljudi na tom području snimljeni kako marširaju u znak podrške staroj afganistanskoj zastavi, prije nego što je u blizini navodno ispaljena pucnjava kako bi se rastjerala gomila.

Na video zapisima iz grada vide se demonstranti koji zamjenjuju talibansku zastavu zastavom Afganistana dok gomila kliče.

Tek deklarirani talibanski islamski emirat Afganistan do sada je koristio bijelu zastavu s crnom Šahadom (izjavom vjere). Svrgnutu vladu predstavlja crna, crvena i zelena trobojna zastava koju danas koriste demonstranti.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid rekao je da se vode rasprave o budućoj nacionalnoj zastavi, a odluku će donijeti nadolazeća vlada.