Borci talibana zauzeli su neke baze UN u Avganistanu, pretresali kancelarije, a u jednom slučaju su od stražara zahtijevali da obezbijede obroke za komandanta i njegove ljude, navodi se u internom izvještaju UN.

“Talibani su nas posavjetovali da ostanemo u kompleksu radi naše bezbjednosti, što znači da moramo da tražimo dozvolu prije nego što namjeravamo da napustimo prostorije”, navodi se u izvještaju Odjeljenja za bezbjednost i sigurnost (UNDSS) o procjeni rizika, prenosi Rojters.

U izvještaju se navodi i da talibani nisu bili dosljedni u postupanju s osobljem UN, jer su Avganistancima koji rade za UN onemogućili ulazak u neke od prostorija UN.

Talibani nisu do sada odgovorili na molbu Rojtersa da prokomentarišu ovaj izvještaj UN, ali je njihov portparol Zabihulah Mudžahid izjavio tokom današnje konferenciji za novinare da islamistička grupa “nastoji da održi dobre diplomatske odnose sa drugim zemljama i želi da inostrane ambasade ostanu otvorene”.

Kada su talibani 15. avgusta preuzeli vlast u Avganistanu Ujedinjene nacije su imale oko 300 stranaca zaposlenih u kancelarijama i bazama UN i oko 3.000 Avganistanaca, a do sada je oko 100 službenika svetske organizacije premješteno u Kazahstan odakle su nastavili da obavljaju svoje poslove.