Afganistanske, međunarodne i talibanske snage potpisali su sporazum o smanjenju nasilja u Afganistanu koje će stupiti na snagu u u ponoć, saopćili su danas afganistanski dužnosnik i talibanski čelnici.

Sporazum je postignut tokom produženih pregovora između predstavnika SAD-a i talibana koji su započeli u Kataru 2018. i mogao bi dovesti do povlačenja američkih trupa iz Afganistana, javio je Reuters.

-Na osnovu dogovora, počet će smanjenje nasilja između talibana i međunarodnih i afganistanskih snaga sigurnosti i trajat će sedmicu dana. Nadamo se da će on biti produžen i da će otvariti put za primirje i razgovore unutar Afganistana – izjavio je Reutersu glasnogovornik afganistanskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Javid Faisal.

Trojica viših čelnika talibana, dva u Dohi i jedan u Afganistanu, također su potvrdili Reutersu da su se dogovorili o smanjenju nasilja u trajanju od sedmicu dana, počevši od petka uveče.

Sva trojica su govorila pod uslovom anonimnosti. Očekuje se da će talibani u petak zvanično potvrditi sporazum o smanjenju nasilja.