Talijanski Senat danas je odbacio prijedlog jedne od vladajućih koalicijskih stranaka, pokreta Pet zvijezda, da se blokira alpska željeznička veza s Francuskom, otvarajući put za nastavak dugo vremena osporavanog projekta.

Projekt pruge, koja bi trebala povezivati talijanski grad Torino s francuskim Lyonom, uključuje tunel dugačak 58 kilometara kroz Alpe. Njemu se žestoko protivi Pet zvijezda, ali ga podržava njen koalicijski partner, desničarska Liga, i većina drugih stranaka u parlamentu.

Gornji dom parlamenta odbio je prijedlog Pet zvijezda sa 181 glasova protiv u odnosu na 110 glasova ‘za’.

Pokret Pet zvijezda najveća je stranka u parlamentu, ali su ga zajednički nadglasali Liga i opozicione stranke ljevice i desnice.

Premijer Giuseppe Conte izjavio je prošlog mjeseca da su finansijske ponude iz Evropske unije i Francuske učinile infrastrukturu željezničke linije, poznate kao TAV, jeftinijom za Italiju, i da bi sada više koštalo njeno blokiranje nego puštanje u promet.

Italija je potom uputila pismo Evropskoj uniji u kome moli blok da nastavi s realizacijom projekta, saopćio je predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli.