Seniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (short track), Tarik Omeragić, uz podršku Saveza klizačkih sportova BiH, nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Dordrechtu (Nizozemska), od 5. do 7. marta ove godine.

“U konkurenciji 44 najbolja brzoklizača svijeta, uglavnom svjetskih i olimpijskih pobjednika, nastup Tarika u sve tri discipline (500, 1000 i 1500 m), bio je dobar. Posebno izdvajamo trku na 500 m u kojoj je postavio novi državni rekord u vremenu 0:43.90 s, koji je do sada držao Edin Branković. Ovaj rezultat je utoliko vredniji, jer je Tarik, od marta prošle godine, zbog pandemije i nemogućnosti treniranja van BiH, imao samo 20 dana treniga na ledu u Celju, pred sami odlazak na Svjetsko prvenstvo”, saopćili su iz Saveza klizačkih sportova BiH.

Pored dobrog nastupa, Tarik u izuzetno jakoj konkurenciji , iz navedenih razloga, nije mogao ni očekivati da uđe u polufinale, pa je njegov plasman na 37. mjesto u pojedinačnim disciplinama, kao i postavljanje novog državnog rekorda , sasvim dobar i vrijedan rezultat.

Pobjednici na ovom SP su: Hamelin Charles na 1500 m iz Kanade, Liv Shaoang na 500 m i Liu Shaolin Sandor na 1000 m, oba iz Mađarske.

“U Savezu klizačkih sportova BiH smo zadovoljni nastupom Tarika Omeragića na Svjetskom prvenstvu u Nizozemskoj, pogotovo što nije imao adekvatne pripreme. Posebno ističemo da se kod Tarika već sada osjeti veliki napredak u radu, želji za uspjehom i dokazivanjem, što nam u Savezu daje za pravo, da od njega u nastavku klizačke sezone očekujemo još bolje rezultate a posebno u kvalifikacijama za nastup na ZOI 2022”, saopćeno je iz Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine.