Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija primio je danas u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Austrije u BiH Ulrike Hartman.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj saradnji BiH i Austrije i mogućnostima njenog proširenja, a poseban akcent tokom razgovora stavljen je na pridruživanje BiH EU, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom zahvalio na pomoći i donacijama Vlade Austrije građanima BiH tokom proteklih godina, kao i na podršci ekonomskim procesima i evropskim integracijama BiH.

Izrazio je nadu da će u predstojećem periodu Austrija nastaviti da radi u smjeru osiguravanja ostvarivosti proširenja EU na zemlje jugoistočne Evrope i u okviru nove metodologije EU za proširenje.

Tokom sastanka, Tegeltija je naglasio da BiH i Austrija imaju razvijenu saradnju u različitim oblastima, te iskazao spremnost da se dobri odnosi iskoriste i za realizaciju konkretnih projekata kako bi ekonomska saradnja u budućem periodu bila podignuta na viši nivo.

Zajednički je ocijenjeno da su odnosi BiH i Austrije prijateljski i dobri, te da postoji značajan prostor za produbljivanje partnerskih odnosa i unapređenje ekonomske saradnje dvije zemlje. Sagovornici su razmijenili mišljenje i o aktuelnim političkim temama u BiH i regionu.