Milan Tegletija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH je nakon sastanka u Banjaluci s Željkom Cvijanović, predsjednicom RS i Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH, rekao da se u Sarajevu ne osjeća bezbjedno i da mu prijete likvidacijom.

“Što se mene tiče, uslovi za rad na nivou BiH, kad sam u pitanju ja, a vjerujem i ostali zvaničnici iz RS postaju nemogući. Nemoguće u ovakvim uslovima obavljati funkciju na dostojanstven i zakonit način”, rekao je Tegeltija i dodao da će javnost o svojoj odluci o daljim koracima obavijestiti u čestvrtak.

Dodik je rekao da se priprema orkan napada na RS, a da ti napadi počinju smjenom srpskih kadrova iz institucija BiH i preuzimanjem pravosuđa od strane SDA.

“RS je ugrožena napadima iz Sarajeva, bivše američke administracije, djela EU administracije koja pokušava da BiH uredi kao građansku zemlju ugrožavajući ustavni poredak dva entiteta i tri naroda”, rekao je Dodik. On je istakao da postoji očekivanje da će Bajdenova administracija provesti projekat koji očekuje Sarajevo, da se pokuša oslabiti RS.

Pozvao je sve faktore u RS na okupljanje i dodao da u RS je svima garantovana bezbjednost.

Cvijanovićeva je rekla da su napadi na Tegeltiju i druge srpske predstavnike alarm i poziv na uzbunu, i dodala da je u takvom ambijentu nemoguće obavljati svoj posao.

Ona je rekla da je uloga međunarodne zajednice u reformi pravosuđa neprincipijelna i da je sama učestvovala u kreiranju ovakvog ambijenta, uz napomenu da se RS zalaže za reformu pravosuđa ali da ona ne može da se vodi parcijalno i protiv srpskih kadrova.

Dodik je rekao da dio EU priprema novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu koji bi, kako tvrdi, umanjuo ulogu RS i srpskih predstavnika u pravosuđu i istakao je da RS neće glasati za takav zakon.

Naglasio je da treba pozvati zemlje u regionu da se i one pozabave situacijom u BiH i naglasio da RS podržava BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a Bošnjake i Hrvate je pozvao na dijalog ali bez učešća međunarodnog faktora.