Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je večeras u Briselu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednikom Evropske komisije Žozefom Boreljom o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u kontekstu prevazilaženja krize izazvane pandemijom virusa korona, unapređenju regionalnih odnosa, kao i evropskim integracijama.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao opredijeljenost Savjeta ministara evropskom putu, uz puno uvažavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, te naglasio da je osnovna pretpostavka za uspješnu realizaciju svih procesa u kontekstu evropskih integracija, intenzivna komunikacija i dijalog, što je od marta prethodne godine gotovo onemogućeno a što se odražava na sve procese.

U saopštenju iz Savjeta ministara navodi se da je predsjedavajući Tegeltija u razgovoru sa visokim predstavnikom EU Boreljom potvrdio odlučnost BiH da postane dio evropskih društvenih, ekonomskih i političkih struktura, naglasivši da bi donošenje odluke o dodjeljivanju statusa kandidata za članstvo BiH dalo snažan podstrek provođenju reformskih procesa i intenziviranju političkog dijaloga o teškim pitanjima.

Tokom sastanka, Tegeltija je izrazio zahvalnost za kontinuirani angažman Evropske unije na jačanju političkih i ekonomskih veza u regionu Zapadnog Balkana, kao i za podršku u naporima na ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Sagovornici su ocijenili da je snažan, stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan u interesu i EU i zemalja Zapadnog Balkana, te da je u narednom periodu neophodno raditi na unapređenju regionalne saradnje kao mehanizma za napredovanje ka EU.

Nakon bilateralnog sastanka, predsjedavajući Tegeltija će učestvovati na radnoj večeri sa liderima zemalja Zapadnog Balkana.

Tokom boravka u Briselu, Tegeltija će se sastati i sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH i potpredsjednikom EPP-a Polom Rangelom.

Prema protokolu, Tegeltija bi trebalo da razgovara i sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.