Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija saopštio je da će podnijeti ostavku.

“Sljedeće sedmice, nakon sjednice VSTS-a podnijeću ostavku na mjesto predsjednika VSTS-a i člana VSTS-a”, rekao je Tegeltija, te dodao da je ta odluka konačna i ništa je ne može promijeniti.

Prema njegovim riječima, ostajanjem na dosadašnjoj funkciji, njegov život bi mogao biti ugrožen.

“Moja sigurnost na funkciji VSTS-a, čije je sjedište u Sarajevu, ne postoji”, rekao je Tegeltija.

Istakao je da više nema povjerenje u VSTS kao instituciju, te da zbog toga ne može više obavljati dosadašnju funkciju.

“Iako sam kao čovjek da nastavim svaku vrstu tereta, pa čak i onog gdje postoji bezbjednosni rizik za mene, nisam spreman da moju porodicu dovodim u opasnost”, rekao je Tegeltija, te dodao da zbog funkcije koju obnaša, i njegova supruga trpi, kako je rekao, užasne napade, omalovažavanje i vrijeđanje.

Pozvao da ostavke podnesu i članovi VSTS-a Goran Nezirević, Slavo Lakić, Berina Alihodžić, Selim Karamehić i Biljana Simeunović, jer su bili odgovorni za imenovanja sudija i tužilaca koji su najviše osporavani u FBiH.

Tegeltija je naveo da je od prvog dana preuzimanja funkcije predsjednika VSTS-a, počela kampanja protiv njega, a koja je, prema njegovim riječima, predvođena Strankom demokratske akcije.

“Da VSTS vodi nekompetentna osoba, kriminalac, tako su pojedini mediji prenosili…”, rekao je on.

Tegeltija je naglasio da se “tokom stravične kampanje protiv njega i njegove porodice, nije prezalo ni od čega”.

“Pravljene su novčanice sa mojim likom, izvođeni konji na ulicu koji bi trebalo da simbolizuju mene i “potkivanje”, dronovima je snimano moje privatno imanje”, rekao je on, te dodao da su protiv njega vođene paraobavještajne istrage.