Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija rekao je da je VSTS danas donio odluku da prioritet u radu svih tužilaštava u BiH bude procesuiranje krivičnih djela u oblasti izbornog zakonodavstva.

“Donijeli smo odluku koja se odnosi na davanje prioriteta svim tužilaštvima u BiH za procesuiranje krivičnih djela koja su u oblasti izbornog zakonodavstva, znači zloupotrebe biračkih prava, bilo kojoj vrsti manipulacije ili krađe na izborima, ili prebrojavanja glasova”, rekao je Tegeltija novinarima u pauzi sjednice koja se održava u Trebinju.

On kaže da je VSTS danas imenovao Damjana Kaurinovića za predsjednika Apelacionog suda Brčko distrikta, a Šemsudina Fušku za glavnog tužioca Srednjobosanskog kantona.

Osim toga, kaže Tegeltija, izvršeno je i žrijebanje za nove članove VSTS-a.

“Jedan broj njih je morao da ide dirigovano zbog zadovoljavanja nacionalne strukture, a onaj dio koji se žrijebao odnosio se uglavnom na polnu strukturu”, rekao je Tegeltija.

On kaže da su na dnevnom redu dvodnevne sjednice VSTS-a brojna imenovanja na pravosudne funkcije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/, a da je pokrenuto i pitanje izbora predsjednika Vrhovnog suda FBiH i glavnog tužioca Tužilaštva FBiH.

Prema njegovim riječima, danas će biti riječi i o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u.

On je ocijenio da je zgrada Palate pravde u Trebinju, u kojoj su smještene pravosudne instituticije te regije, a u kojoj se održava sjednica VSTS-a, velika stvar za ovu regiju, Republiku Srpsku i BiH.

Tegeltija kaže da su održavanjem sjednice VSTS-a u ovoj zgradi htjeli da pokažu koliko je to važan projekat za pravosuđe u BiH.