Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Sijartom o aktuelnim temama u vezi s prevazilaženjem krize izazvane pandemijom koronavirusa, mogućnostima unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa i evropskim integracijama.

Tegeltija je upoznao ministra Sijarta i s trenutnim aktivnostima u vezi s ispunjavanjem vanjskopolitičkih prioriteta BiH, naglasivši posvećenost Vijeća ministara BiH evropskim integracijama i regionalnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana.

On je pozdravio novi prijedlog Evropske komisije za poboljšanje procesa pristupanju “Kredibilnoj perspektivi EU za Zapadni Balkan”, istaknuvši da posebno cijeni posvećenost i napore evropskog komesara za politiku susjedstva i proširenje Olivera Varhelyja na razvoju te metodologije kao novog pristupa koji bi trebao dati snažniji zamah procesu proširenja.

Zahvalio je Mađarskoj na kontinuiranoj podršci i pomoći BiH na evropskom putu i izrazio nadu da će BiH dobiti status kandidata tokom mađarskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Tegeltija je istakao da bi Bosni i Hercegovini posebno koristila mađarska iskustva i metode korištenja fondova EU s obzirom da je Mađarska jedan od najvećih korisnika.

Sagovornici su dosadašnju saradnju dvije zemlje ocijenili kao dobru, procijenivši da postoji prostora za dodatno unapređenje u oblastima od obostranog interesa.

U tom kontekstu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH ponovio je poziv premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da posjeti BiH, te izrazio posebnu zahvalnost Vladi Mađarske na dosadašnjoj pomoći i donacijama u borbi protiv koronavirusa, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.