Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija naglasio je da svi u BiH moraju poduzimati zajedničke i odlučnije korake kako bi se spriječile namjere Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na Trgovskoj Gori, u blizini bh. granice.

Tegeltija je istakao novinarima da će se raditi sve da se to pitanje riješi diplomatski, kako ne bi došlo do sudskog spora između dvije zemlje.

“Nikome ne trebaju sporovi sa susjedima, ni BiH, ni Hrvatskoj”, dodao je Tegetija.

Kazao je i da očekuje da BiH definiše pravce svog rada po tom pitanju

Određenih poteškoća oko definisanja pravca BiH po pitanju Trgovske gore očigledno postoje, a to ćemo riješiti u narednih sedam do 10 dana”, dodao je on u izjavi novinarima.

Istakao je i da bi granični prijelaz u Novom Gradu/Bosanskom Novom treba da bude otvoren i za robni promet, o čemu se također mora razgovarati s Hrvatskom.

Smatra da bi saradnja i komunikacija njegovog kabineta, diplomatske mreže BiH u svijetu, Ministarstva vanjskih poslova i Predsjedništva BiH mogla biti bolja.

Tegeltija, entitetska predsjednica Željka Cvijanović i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević razgovarali su danas sa rukovodstvom općine Novi Grad/Bosanski Novi.

I Cvijanović je je dodala da želi da pitanje odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori bude riješeno diplomatski, putem razgovora, jer nikom nisu u interesu sudski sporovi.

Naglasila je da se u rješavanje ovih problema treba da uključe svi nivoi vlasti.