Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da su stvoreni uslovi za masovniju vakcinaciju građana, jer je u BiH do sada stiglo 1,5 miliona vakcina,a do kraja augista očekuje se da bismo mogli imati 2 miliona.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH konstatovano je da je u BiH je do sada stiglo 1.596.560 doza vakcina, te istaknuto da se do kraja avgusta očekuje da bi mogli imati oko dva miliona vakcina koje pristižu iz Kovaks i EU4 Healt mehanizama, putem direktne nabavke, te donacija.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je tom prilikom istakao da su na ovaj način stvoreni uslovi za masovniju vakcinaciju građana i naglasio da će se nastaviti sa nabavkom dodatnih doza vakcina protiv Kovida-19 za građane BiH, te da u ovom procesu treba ispoštovati sve propisane procedure.

Tegeltija je pozvao nadležne vlasti u BiH da ubrzaju proces vakcinacije stanovništva, koji ne prati dinamiku pristizanja vakcina u BiH, zbog čega građani i dalje odlaze na vakcinaciju u susjedne zemlje.

Istovremeno je upućen apel građanima BiH da se odazovu pozivu nadležnih institucija u BiH za vakcinaciju, navodi se u saopštenju Vijeća ministara BiH.