Komesar Europske komisije za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelyi (Varhelji) rekao je kako je novi investicijski plan EU podsticaj za cijeli Zapadni Balkan, te da EU želi da zemlje vidi u svom članstvu, ali da se prethodno moraju provesti korjenite reforme.

Varhelji se u Sarajevu sastao sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, premijerom FBiH Fadilom Novalićem i premijerom RS Radovanom Viškovićem te gradonačelnikom Brčko distrikta Sinišom Milićem.

Novinarima su se nakon sastanka na pres konferenciji obratili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i europski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Varhelji je nakon sastanka rekao kako je zadovoljan sastankom sa Tegeltijom i drugim zvaničnicima, te kako dolazi sa dobrom vijestima:

Velika je šansa pred svima nam i pred cijelim regionom. Novi saziv EK djeluje sa jasnom porukom- da je Zapadni Balkan prioritet. Mi vidimo Zapadni Balkan kao dio Europe i da srednjoročno ili dugoročno postane dio EU.

Jedna od prvih koraka bilo je razrađivanje modaliteta za poribližavanje regiona EU.

“Ono čemu danas težimo i što predstavljamo je treći element iz revidirane strategije za Zapadni Balkan, a tu govorim o novom investicijskom planu. Zbog posljedica kovid krize važno je da zajedno radimo na oporavku privreda regiona.Iz tog razloga predstavljamo ekonomski invsticijski plan, od 9 milijardi za grantove i preko 20 milijardi eura koji se osiguravaju kroz garancije. Ova suma predstavlja jednu trrećinu ukupnog GDP-cijelog Zapadnog Balkana.

Dodao je kako određene računice pokazuju da je ,zahvaljujući finansijskoj injekciji, moguć rast BDP od 3,6 posto,ali ima i onih koji tvrde da bi brojka rasta mogla da bude veća.

“Ogroman potencijal vidimo u regionalnoj saradnji i zato je cijeli plan regionalan po svojoj prirodi. Ovaj plan je baziran na konceptu regionalnog ekonomskog područja, jednog funkcionalnog mini Šengena. Njegova osnovna ideja je slobodan protok roba, kapitala, ljudi i usluga ,omogućujući cijelom regionu da bude jedan funkcionalan prostor i atraktivan za investitore”

Dodao je kako je potrebno napraviti infrastrukturu, povezivanje glavnih gradova zemalja regiona bilo cestovnim ili željezničkim prometom, dive rsifikaciji snabdijevanja energentima, te smanjenju korištenja uglja, čime bi profitirao i ovaj glavni grad. Pomenuo jei veći stepen zapošljavanja, te podsticaj za mlade.

“Da bi to funkcionisalo, potrebno je da imamo bržu dinamiku provedbe reformi u BiH. Vladavina prava je apsolutni pteduslov za dolazak bilo kojeg investitora. Mora se uspostaviti snažna orba protiv korupcije i organiziranog ktiminala. Brža dinamika provođenja reformi je ključna.

Izrazio je spremnost na radu kako bi se postigli ovi rezultati :

“Ekonomsko invrsticioni plan je u mogućnosti da donese opipljive rezultate za sve građane u regionu u narednih pet godina, rekao je Varhelji.

Tegeltija: Zapadni Balkan važan prioritet EU

Zoran Tegeltija
Foto: Tijana Kecman/BHRT

Tegeltija je naglasio da se razgovaralo o pet ključnih tema: evropskom putu BiH, Izvještaju o napretku za 2020., ekonomskom i investicionom planu i makrofinansijskoj pomoći.

Komesar Varhelji je istakao da je zapadni Balkan važan prioriret Evropskoj komisiji, te naglasio da će se proces proširenja nastaviti. Građani BiH žele taj put, Bosna i Hercegovina geografski i civilizacijski pripada Evropi i najveći broj građana je jasno opredijeljen za taj put.

Tegeltija je istakao da je veliki problem bio što dugo vremena nije formiran novi saziv Vijeća ministara nakon izbora.-

 Nisu se provodile reforme po mišljenju Evropske komisije, i kao što ste vidjeli, u Izvještaju o napretku ima pozitivnih ocjena i oblasti u kojuima nismo ništa uradili.

Istakao je da su posljednjih mjeseci napravljena i mnoge pozitivne promjene:

– Riješeno je pitanja Mostara, dogovorili smo metodologiju za integrisanje u EU, usvoje je proces stragetije javne uprave, kao roces za procesuiranje ratnih zločina. Naravno, kao i u svim državama zapadnog Balkana vladavina prava je nalošije ocijenjena.

Tegeltija je istakao da se nada kako bi do kraja godine BiH mogla dobiti kandidacijski status.

Varhelji će imati i sastanak sa Selmom Cikotićem, ministrom sigurnosti BiH, s kojim će razgovarati o migrantkoj krizi.