Članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine su stotinu odsto posvećeni ulasku u Evropsku uniju i dobijanju kandidatskog statusa.

Tegeltija je ovo izjavio na sastanku sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom, koji je članovima VSTS-a predstavio ključne nalaze Izvještaja o BiH.

Tegeltija je izrazio zahvalnost za podršku koju je EU pružila pravosuđu BiH, posebno akcentujući pomoć za izgradnju i rekonstrukciju brojnih pravosudnih institucija, kao i podršku pri zapošljivanju i finansiranju rada sudija i tužilaca u cilju efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Zajednička saradnja u reformi pravosudnog sistema u cilju dobijanja kandidatskog statusa naredne godine, dogovorena je nakon diskusije u kojoj su članovi VSTS-a BiH dali svoje komentare na Izvještaj i konstatacije da je neophodna podrška cjelokupne pravosudne zajednice reformskim aktivnostima koje je neophodno realizovati za dobijanje kandidatskog statusa, saopšteno je iz VSTS-a