Ono što ja mislim da je realno da se desi da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za ulazak u Evropsku Uniju. To je situacija koja će stvoriti dodatnu energiju i kod institucija i kod građana BiH o integracijama, rekao je za BHRT predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Ja nikada iz svoje pozicije ne govorim o nerealnim ciljevima, ja mislim da možemo dobiti kandidatski status, da možemo usvojiti Izborni zakon koji može biti prihvatljiv za sve, i pokazali smo da možemo i u pandemiji provesti izbore.

Mislim da je dobar period da se u 2021. godini provedu izmjene izbornog zakona, kako bi imali čistu situaciju u 2022. godini, jer u toj izbornoj godini teško je mijenjati izborno zakonodavstvo.

Širok politički konsenzus je potreban, jer za izmjenu izbornog zakona potrebne sve tri strane, mislim da je dobro da donesemo novi Izborni zakon u cjelini.

Predsjedavajući Savjeta ministara kazao je kako se visoki predsatvanik Valentin Incko priklonio jednoj strani.

Valentin Incko se trudio da poslije nekoliko godina njegovi izvještaji budu neizbalansirani, da održavaju mišljenje samo jedne strane u BiH. Te izvještaje niko u BiH niti izvan nje ne doživljava ozbiljno, ističe Tegeltija.

Na upite o budžetu, Tegeltija je rekao da je drugu varijantu budžeta dostavio Predsjedništvu.

Ja se nadam da će budžet se uskoro naći na sjednici Predsjedništva i da će ući u parlamentarnu proceduru, jer je potrebno neko vrijeme da se to završi. Prema rokovima kako smo ga mi pripremali, i kako smo radili, prva varijanta je bila da on bude usvojen do kraja aprila, u drugoj verziji do kraja maja, nadam se da će biti juni mjesec kada će biti spremnosti i u Predsjedništvu i u Parlamentu da se razgovara o budžetu, naglašava on.

Tegeltija je još govorio o koroni u BiH, i o vakcinaciji građana.