U Teheranu je ponovo uveden najviši nivo restrikcija da bi se suzbilo širenje koronavirusa dok se ta zemlja bori s novim naglim rastom broja preminulih.

Ove testriktivne mjere predstavljaju treći put da se Teheran suočava s takozvanim crvenim kodom od izbijanja pandemije. Crveni kod uključuje zabranu svih putovanja automobilima u i iz gradova, i limitira radno vrijeme brojnih firmi i ureda kako bi se spriječilo širenje virusa.

Pedesetak gradova i mjesta u crvenom su kodu, dok su samo 23 grada i mjesta u takozvanom plavom ili sigurnom statusu, od ukupno više od 800 iranskih gradova i mjesta. Ostali su u narandžastom ili u žutom statusu, koji podrazumjevaju blaže restrikcije.

Iran je danas takođe javio o prvoj isporuci vakcina protiv koronavirusa iz Nizozemske putem globalne Covax inicijative. Portparol iranskog ministarstva zdravstva Kianoush Jahanpour izjavio je da prvi kontingent uključuje 700.000 doza “AstraZeneca” vakcine. Do sada je Iran vakcinisao manje od dva posto od svojih 80 miliona stanovnika vakcinama uglavnom uvezenim iz Rusije, Kine i Indije, prenosi AP.