Smanjena proizvodnja tekstilnih proizvoda, dovodi ovu privrednu granu pred kolaps. Mjere uvedene radi suzbijanja širenja pandemije već su dovele do zatvaranja mikro preduzeća, dok su pojedini izvršili reorganizaciju proizvodnje da bi opstali. Ako se nastavi dosadašnjim tempom, moglo bi doći i do masovnijeg otpuštanja radnika.

Gubici ugovorenih poslova u tekstilnoj industriji, a kao posljedica pandemije koronavirusa, doveli su do značajno smanjenog izvoza svih gotovih tekstilnih i obućarskih proizvoda. Prema podacima VTK, samo izvoz odjeće i pribora za odjeću smanjen je za 25, 89 posto.

Analize pokazuju da su mjere suzbijanja pandemije uslovile obustavu proizvodnje, otkazivanje narudžbi, ali i nepreuzimanje gotovih proizvoda od naručioca. Gorući problem je što Bosna i Hercegovina 90 posto proizvoda plasira u zemlje EU, gdje je privredna aktivnost trenutno usporena.

AMIR MEĐIĆ, generalni sekretar Udruženja tekstila, obuće i kože u BiH

“Poslodavci morati razmišljati o drugim stvarima, pa čak i o zatvaranju firmi, a što neminovno dovodi i do otpuštanja radnika. Naše firme nisu u stanju da se prilagode ili promijene, da se preorjentišu na neke druge proizvodnje, nego se dovijaju na razne načine”, rekao je Međić..

Da problema ima potvrđuju i u tekstilnim fabrikama. Napominju, umanjene su investicije i zaustavljeni mnogi projekti.

MERVANA MUHOVIĆ, glasnogovornica kompanije tekstila

“Posljedice kroz pad izvoza za devet posto, ali smo ponosni jer smo uspjeli zadržati sva radna mjesta. Iz kompletne ove situacije možemo zaključiti da su kupci prepoznali značaj domaćih proizvoda”, kazala je Muhović.

Problem je pad potražnje koja prevashodno zavisi od lon poslova, odnosno poslova za druge, kažu ekonomisti. Rješenje bi bilo stvaranje sopstvenih brendova. Trenutno, u lancu snabdijevanja, ističu, naši proizvođači “ispadaju iz igre”.

Prof. dr. AZIZ ŠUNJE, ekonomista

“Naši biznisi su podcijenili tu pregovaračku moć dobavljača, odnosno kupaca. Da je bilo malo više od strane menadžmenta poslovnosti, da su procijenili, vjerovatno bi ti biznisi tražili neke alternativne pravce djelovanja. Generalno problem naše privrede je loš menadžment”, naglasio je Šunje.

Sagovornici se slažu, kriza će još dugo trajati. Dodaju – biće potrebno mijenjati i uvoditi nove tehnologije, ali i nove načine poslovanja.