Tempo kojim se virus korona širi u Sloveniji je dramatičan, a bolnički sistem bi mogao da se uruši, jer su odjeljenja intenzivne njege prepuna, upozoreno je danas na konferenciji za novinare slovenačke Vlade.

Iz Vlade Slovenije ukazuju da će se bolnički sistem urušiti ako se epidemiološka kriva ne izravna u roku od dvije sedmice.

“Brojke su grozne i radimo u vrlo teškim prilikama”, rekao je Tomaž Vovko, specijalista infektologije i intenzivne medicine na Odjeljenju intenzivne njege Univerzitetskog kliničkog centra u LJubljani.

On kaže da se u uobičajenim okolnostima jedan ljekar na intenzivnoj brine za 1,7 pacijenata, a sada je taj omjer jedan na pet, ističući da su ljekari i sestre na izmaku snaga.

“Svi naši kreveti su puni, kapaciteti svakog sistema su ograničeni, pa će i kvalitet zdravstvenih usluga pasti”, upozorio je Vovko i pozvao stanovnike da se pridržavaju epidemioloških mjera, posebno nošenja maski.

U Sloveniji su u zadnja 24 časa potvrđena 834 slučaja zaraze virusom korona, skoro stotinu više nego dan ranije kada ih je bilo 745, a četiri osobe su umrle.

Povećava se i broj hospitalizovanih pacijenata, pa ih je po novim podacima sada već 242, od čega 45 na intenzivnom liječenju, a broj umrlih povećan je na 180.

U Sloveniji su od danas na snazi nove oštre mjere koje, između ostalog, uključuju djelomično zatvaranje sedam od 12 statističkih regija u kojima živi više od polovine stanovništva, uključujući i centralnu regiju, čije je sjedište LJubljana.