Teniske liste koje izađu poslije Otvorenog prvenstva Francuske, poznatijeg kao Roland Garros, 2021. godine koristiće se za utvrđivanje ko je ostvario plasman na odgođene Ljetne olimpijske igre u Tokiju.

Međunarodna teniska federacija (ITF) saopštila je danas da će njena pravila za olimpijsku normu biti ista kao i za prvobitno planirane igre u Tokiju, uz ispunjenje uslova da su teniseri ili teniserke minimalno igrali u Fed kupu ili Davis kupu. Ostaje i pravo na žalbeni postupak za igrače koji ne ispunjavaju te standarde.

Plasman na ATP i WTA listi nakon ovogodišnjeg Roland Garrosa bio je kriterijum za plasman na Olimpijske igre 2020. godine. Međutim, zbog globalne pandemije koronavirusa, Olimpijske igre su pomjerene za godinu dana, Roland Garros sa juna na septembar ove godine.

Otvoreno prvenstvo Francuske sljedeće godine završava se 6. juna, pa će se WTA i ATP rang liste od 7. juna koristiti za određivanje ko se kvalifikovao na Olimpijske igre 2021. godine, koje bi se trebale održati od 23. jula do 8. augusta.