Tenzije na koalicionoj relaciji SNSD-DNS kulminirale su ostavkom predsjednika DNS-a Nenada Nešića na mjesto direktora “Puteva Republike Srpske”, nakon iznenadnog sastanka sa najužim rukovodstvom SNSD-a.

Iako je saopšteno da ostavku podnosi iz zdravstvenih razloga, politički analitičari smatraju- da je Nešića govor u Bijeljini koštao direktorske fotelje i da je ostavka iznuđena. Istraživali smo- da li će opstati koalicija DNS-a sa SNSD-om.

NENAD NEŠIĆ, predsjednik DNS-a

„Nama ne treba pognuta glava, već glava koja gleda u nebo. Pa možda je odsijeku, nići će nova eno i moja prva nek je sijeku, ja se ne bojim”.

I bi glava, u vidu ostavke Nenada Nešića na mjesto direktora “Puteva RS“ , samo dan nakon govora u Bijeljini na kojem je rekao da će DNS biti najjača stranka u Republici Srpskoj. Nešić kaže da će o budućim koalicionim odnosima sa SNSD-om biti odlučeno na

NENAD NEŠIĆ, predsjednik DNS-a

“Vrlo brzo ću stati na noge. Ja svoj lični stav uvijek stavljam ispod interesa DNS-a. I dalje stojim pri tome da će DNS biti prva politička partija u RS i nemam namjeru da odstupim od tog stava.“

Bilo bi štetno i loše da DNS ode u opoziciju, ali to bi bila odluka njihovih organa. Jedno direktorsko mjesto nije razlog da dvije stranke ne sarađuju, ocijenio je lider SNSD-a.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a

„Nemamo namjeru nikoga da smjenjujemo. Rekli smo nakon mjesec dana kada završi ljekarski tretman da razgovaramo o budućem angažmanu. Raspisaćemo konkurs za direktora “Puteva” i Nešić može da se prijavi na konkurs“.

Nešićeva ostavka je rezultat ucjene Milorada Dodika odnosno kontinuiteta politike SNSD-a prema DNS-u od 2018-te, smatra politička analitičarka Gordana Katana.

GORDANA KATANA, politički analitičar

„Dovoljan je bio istup na Skupštini kada je rekao na šta pretenduje DNS, pa da odmazda bude brza i efikasna. Mislim da će ta stranka zbog sitnih pojedinačnih interesa i dalje ostati u krajnje neprincipijelnoj koaliciji.“

Nešić je na skupu DNS-a u Bijeljini oštre i uvredljive riječi uputio i doskorašnjim stranačkim kolegama DEMOS-u, nazvavši ih drposima i uhljebima. Generalni sekretar DEMOS-a kaže da su razlog Nešićevih frustracija dobri rezultati DEMOS-a na terenu naročito sarajevsko-romanijskoj regiji, Bijeljini i Doboju.

BORAN BOSANČIĆ, generalni sekretar DEMOS-a

“Između DNS-a i koalicionih partnera je duže varničilo i mislim da tu postoji druga vrsta pozadine i sukoba na lokalnom nivou. Ne vjerujem da su događaji u Bijeljini bili razlog za sva ta dešavanja. U DNS-u postoji određen broj ljudi koji sigurno neće biti opozicija ni u kojoj varijanti.“

Narušeni odnosi SNSD-a i DNS-a počeli su prije tri godine nakon pokušaja privatizacije rudnika Ljubija, kojoj se usprotivio tadašnji predsjednik DNS-a Marko Pavić. Analitičari tvrde da je Dodik uzvratio doprinosom cijepanja DNS-a na DEMOS i rušenjem DNS-ove skupštinske većine u Prijedoru.

Kao i Nešić i Pavić je krajem prošle godine podnio ostavku takođe iz zdravstvenih razloga, ali na mjesto predsjednika stranke,kojom je upravljao 20 godina. Je li Nešićeva ostavka početak kraja višedecenijske koаlicije znaće se nakon sjednice Predsjedništva DNS-a.