Predsjednik Kosova Hashim Thaci razgovarao je danas sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana o pronalaženju mogućnosti za postizanje sporazuma o obostranom priznanju Kosova i Srbije.

Thaci je rekao da je razgovor sa Lajčakom bio konstruktivan, te da snažno vjeruje da je budućnost Kosova u NATO-u i Evropskoj uniji.

“Mogu da zaključim da je naš razgovor i generalno sastanak bio korektan, konstruktivan, otvoren i prijateljski, u pravcu pronalaženja mogućnosti za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, što bi značilo uzajamno priznavanje dvije nezavisne i suverene države i sa mogućnošću da Kosovo postane član Ujedinjenih nacija”, rekao je Thaci.

Kosovski predsjednik je ponovio kritike na račun Evropske unije zbog velikog kašnjenja sa liberalizacijom viznog režima kosovskim građanima, iako je Kosovo ispunilo sve kriterijume.

Po njegovim riječima, dijalog sa Srbijom ne smije da se vraća na tehnički nivo.

“Čvrsto vjerujem da je došao trenutak da Evropska unija, od onoga što vidim i što jeste trenutno jedinstvena u pružanju podrške Lajčaku da stavi na sto mogućnost razgovora o uzajamnom priznavanju i to bi trebalo da bude prva tačka sporazuma. Potom ostala pitanja postaju lakša, a ne da započinjemo ili nastavljamo sa tehničkim pitanjima o kojima smo razgovarali i pregovarali već deset godina u Briselu. U svakom slučaju, želim da vjerujem da samo uzajamno priznavanje sa standardima postavljenim u okviru eventualnog sporazuma koji se može postići, može biti dobra prilika koja garantuje stabilnost u regionu, dobrosusjedstvo, te evropsku budućnost Kosova i Srbije“, rekao je Thaci.

On je naglasio da je o istim temama sa izaslanikom Lajčakom razgovarao i prije nekoliko dana u Briselu, potom i u Washingtonu sa visokim zvaničnicima Sjedinjenih Država, kao i prekjuče u Parizu, te je ocijenio da je vidio njihovu veliku koordinaciju.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, danas će se sastati pojedinačno i sa liderima političkih partija. On je juče razgovarao sa premijerom Avdullahom Hotijem i predsjednicom Skupštine Kosova Vjosom Osmani. Teme razgovara su napredak postignut od obnavljanja dijaloga pod okriljem Evropske unije u julu i o narednim koracima u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu.