Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji je optužen za ratne zločine, prvi put će izaći pred sud u Hagu u ponedjeljak, priopćeno je iz Specijaliziranih vijeća Kosova.

“Devetog studenoga u 15 sati održat će se prvo pristupanje sudu Hashima Thacija u sudnici Specijaliziranih vijeća Kosova u Haagu”, navodi se u priopćenju.

To je, kako prenosi Tanjug, prvo pristupanje sudu Thacija u predmetu sprecijaliziranih tužitelja protiv njega, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija.

Optužnica protiv Thacija potvrđena je 26. listopada, a on je nakon predaje u četvrtak prebačen u Haag i smješten u pritvorski objekat Specijaliziranih vijeća u Haagu.

U optužnici se Thaci tereti po raznim vidovima kaznene odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti prema međunarodnom pravu.

Kako se navodi, prvo pristupanje sudu Hashima Thacija održat će se na javnoj sjednici.

U optužnici koju je podiglo Specijalizirano tužiteljstvo Kosova, sa sjedištem u Haagu, Hashim Thaci, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi terete se da su izvršili zločine protiv čovječnosti sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad cijelim Kosovom, različitim sredstvima.

U optužnici piše i da su četvorica optuženih, kao i drugi članovi te, kako su naveli, udružene zločinačke organizacije, od ožujka 1998. do sujna 1999. godine to radili na način koji je uključivao zastrašivanje, maltretiranje, hapšenje, mučenje, ubojstva, kidnapiranja.