Posjetioci iz cijelog svijeta, koji žele da saznaju malo više o prošlosti ostrva Vis, istražuju ostatke topova, bunkere i napuštenih skladišta. Razuđena obala, lijepe plaže i čisto, tirkizno more privlače brojne turiste.

Osim prirodnih ljepota koje ostrvo nudi turistima, ovo mjesto krije burnu istoriju, svjedočanstvo prošlog vremena.

Shodno ovome, u nastavku teksta vam govorimo o Titovim pećinama do kojih se dolazi sa ceste za Hum – najvišeg vrha ostrva Vis.

Do Titovih pećina, skrivenih na padinama Huma, vodi uređeno kameno stepenište. Ulazi su djelimično zazidani i za razgledanje nije neophodno vještačko svetlo.

Jedna od glavnih karakteristika ovih pećina je vojni objekat koji predstavlja pravu turističku atrakciju za mnoge posjetioce, ali i istoričare.

Pećina, koja se prvobitno smatrala pećinom duhova, kasnije je nazvana po Josipu Brozu Titu, koji je 1944. godine boravio na ostrvu i rješavao politička pitanja.

Ovdje možete pješačiti kroz tunele, kako bi došli do iskopina širom ostrva koje svjedoče o postojanju baza jugoslavenske vojske. Takođe, ostrvo posjeduje 30 različitih vojnih objekata, uključujući i jednu od najposjećenijih – raketnu bazu u Stupišću kod Komiže.

“Bila je to ogromna baza za rakete s impresivnim kompleksom tunela i bunkera koji su bili u pripravnosti u slučaju invazije”, prenose mediji.