Djeca sa poteškoćama u razvoju u Tuzlanskom kantonu više neće morati da putuju u Sarajevo radi popravke, vađenja zuba i sličnih potreba. Te vrlo specifične usluge imaće na tuzlanskoj Dječijoj klinici.

STOMATOLOG

“Nakon Sarajevskog, Hercegovačko-neretvantkog i Zeničkog dobojskog kantona, i djeca sa intelektualnim smetnjama iz Tuzlanskog kantona, dobila su mogućnost da stomatološke usluge mogu obaviti u Tuzli. Za te potrebe stručno, organizacijski i finansijski, osposobljena je Dječija klinika.

MIRSADA BAJRAMOVIĆ, Udruženje “Zemlja djece” govorila je zdravstvenoj zaštiti zuba.

“Ne samo da će se poboljšati ,uticati na unapređenje njihovog zdravlja, nego uopšteno na unapređenje kvalteta zdravlja ove djece s obzirom da sve promjene, donsno, iskustva poakzuju da većina ove djece do 24 godine, su zbog nblagovremene zdravstvene zaštite ostajala bez zuba”

ZZO je osigurao 15.000 maraka za ovu godinu. Kako je prilikom prezentacije početka ovog programa rečeno, biće učinjeno sve da ta vrsta pomoći djeci sa poteškoćama u razvoju, ne dođe u pitanje.

MIRSAD HODžIĆ, direktor ZZO TK

“Iduće godine vjeroavtno ćemo imati i vidu i samo potrošnju odnosno kretanje potrebštine u toku pve 2019 godine, i mi žemo evo u fazi izrade fiunansisjkog plana, za 2020 godinu mi ćemo planiratio nešto veća sredstva, vjerovanto će biti duplo veća”

dr. EDIN HUSARIĆ, direktor Dječije bolnice Tuzla o odjeljenju dnevne bolnice za djecu sa poteškoćama.

“Radi se na principu dnevne bolnice, Mi imamo odjeljenje dnevne bolnice gdje takvi pacijenti odnosno djeca budu prihvaćeni, da se određena…otpratimo pacijenta do operacioone sale, nakon izvršene intervencije ponovo ga vraćamo na odjeljenje,boravimo uz njega, pratimo njegovo stanje.

Stomatološke usluge kod djece sa poteškoćama u razvoju obavljaju se pod totalnom anestezijom.

Procedura kod ovakvih intervencija je takvada su neopohodna zakazivanja, sa uputnicama nadležnih ljekara. Do sada je u tuzlanskoj dječijoj klinici obavljeno šest ovakvih intervencija.