Na području Tuzle registrovano je više od 2.100 klizišta, a najavljene intenzivnije padavine mogu da pokrenu nova ili aktiviraju postojeća zbog čega je uključen prvi stepen pripravnosti geoalarma, rečeno je u gradskom Odjeljenju za upravljanje rizicima od katastrofa.

Šef Odjeljenja Miralem Mulać rekao je da najavljene intenzivnije kišne padavine mogu dovesti do bujica, odrona i pokretanja klizišta, posebno u noći sa nedjelje na ponedjeljak i u utorak.

Građanima je preporučeno da budu pod posebnim mjerama opreza.

“Zbog svih prognoza podigli smo stepen pripravnosti. Podignute su službe zaštite i spasavanja u slučaju određenih promjena na terenu, pojave klizišta, bujica i slično”, naveo je Mulać za portal “Klix”.

Prema njegovim riječima, 16,5 odsto tuzlanskog terena nalazi se direktno pod klizištima, dok je 6,5 odsto označeno kao lokalitet za potencijalno aktiviranje novih.

“To je skoro jedna četvrtina Tuzle sa okvirno 300 kvadratnih kilometara. Veći je problem površina koja je zahvaćena nego sami broj klizišta”, naveo je Mulać i dodao da se situacija prati.

Problem predstavlja i degradacija određenih lokalitata zbog rudarske aktivnosti, jer tu klizišta mogu reaktivirati i manje količine padavina.