Kako slijepa ili slabovidna osoba može precizno izrađivati najljepši ženski nakit od kristala, šiti unikatne torbe ili raditi masaže, a osoba bez ruku proizvoditi ugostiteljske salvete? Oni ne traže ništa posebno, traže samo normalan život. Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, ovo je njihova priča.

SENADA KARIŠIK

“Ja sam Senada…ovdje radim već godinu dana. Za ovaj posao sam se opredijelila jer sam imala nepokretnog oca…zavoljela sam ovaj posao.Imaju ljudi predrasude za osobe sa invaliditetom i zbog toga je nama teško doći do posla jer smatraju da ga mi ne možemo obavljati kao svi drugi.”

Oštećenje na oba oka koje Senada ima od svog rođenja ne predstavlja joj prepreku da radi 12 sati dnevno kao fizioterapeutski tehničar.

ŠEJLA SAMOUK

“Ovdje sam u ovoj firmi zaposlena već devetu godinu, trenutno radim u radionici, šijem tašne i nakit od elemenata swarovski kristala i srebra. Na početku je bilo baš teško, odustat ću, pa neću ja to znati, uništiću sve, neće biti lijepo, a kasnije to sve bude jednostavno normalno. 93. me je pogodio snajperski metak i izgubila sam oko, od tada je to moje dokazivanje, ne 100 posto nego 200 posto.”

NERMIN MUSTAFIĆ

“Nalazimo se ispred pogona gdje se proizvode ugostitetljske salvete. Radim ovdje 10 godina i šef sam obezbjeđenja i održavanja. Sve osobe ovdje koje su došle su došle sa predrasudama jer ih je društvo odbacivalo u velikom broju. Ništa se nijedan radnik sa invaliditetom ne razlikuje od osobe bez invaliditeta, ovdje smo svi ravnopravni.”

TMP Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica je među najuspješnijim i najvećim od oko 70 privrednih društava u FBIH koja zapošljavaju osobe s invaliditetom. U okviru Društva su i štamparija, restoran, pržionica kafe, pakirnica šećera, prodavnica.

VESELIN REBIĆ, direktor Društva

“Zapošljavamo 43 osobe. Najveći je problem sa fakultetski obrazovanim osobama, njih se najteže zapošljava jer u realnom sketoru privredni subjekti smatraju da im je zaposliti socijalnog radnika, psihologa…smatraju da je to trošak.”

Ako ste kojim slučajem osoba sa invaliditetom i bez političkih veza prilikom zapošljavanja, onda ste rođeni na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.