Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić danas je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje saradnika oštetio za 1,25 miliona eura.

Uz Todorića su u ovom slučaju oslobođeni nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi, javila je Hina.

Radi se o prvom procesu u slučaju Agrokor.

Todorić koji tokom postupka nije želio sarađivati sa sudom došao je na izricanje presude.

Svi optuženici odbacivali su sve što im se stavljalo na teret.

Tužilaštvo je tvrdilo da su Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor finansija u koncernu 2013. zloupotrijebili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 miliona eura u korist švicarske firme za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska firma time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 miliona eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske kompanije, tužilaštvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavljalo se na teret da je učestvovala kao podstrekač prvookrivljenog i četvrtookrivljene. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od novembra 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaju Agrokor, optužnicu podiglo 15. septembra.