Japan je produžio sankcije protiv Sjeverne Koreje na još dvije godine pošto Pjongjang nastavlja da radi na razvoju nuklearnog naoružanja i nije postignut napredak u rješavanju otmce japanskih državljana.

Portparol japanske administracije Katsunobu Kato rekao je da je donesena odluka o produženju sankcija Sjevernoj Koreji koje su trebale da isteknu 13. aprila.

Japanske sankcije zabranjuju sve vrste trgovine između dvije zemlje i brodovi Sjeverne Koreje ne mogu da ulaze u luke, sem za humanitarne svrhe. Zabranjeni su i letovi između dvije zemlje.

Japan provodi i sankcije UN protiv Sjeverne Koreje, a te mjere obuhvataju embargo na oružje, zamrzavanje sredstava državljana te zemlje i zabrane u sektoru obrazovanja i obuke.

Sjeverna Koreja izvršila je probno ispaljenje dva balistička projektila 25. marta i to je prvi put u proteklih godinu dana, što je Japan osudio kao kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Tokom 2002. godine, Sjeverna Koreja je priznala otmicu 13 japanskih državljana sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka radi obučavanja špijuna u oblasti jezika i kulture te zemlje.

Japan je izrazio uvjerenje da je više njihovih državljana oteto i da su mnogi još živi.