Više od 3.860 osoba privedeno je tokom protesta protiv novog zakona o radu, koji je usvojen ranije ove sedmice u Indoneziji.

Glasnogovornik nacionalne policije Argo Yuwono izjavio je da su tokom protesta, od utorka do četvrtka, u različitim gradovima širom zemlje privedeni oni koji su oštetili javnu imovinu, te prouzrokovali pretjerane i provokativne radnje.

Kako je kazao, 796 od 3.862 privedene osobe identificirani su kao pripadnici anarhističkih grupa.Yuwono je izjavio i da je 145 osoba, kojima su urađeni brzi testovi, pozitivno na novu vrstu koronavirusa.

Ministar za koordinaciju političkih, pravnih i sigurnosnih poslova Mohammed Mahfud MD upozorio je da će poduzeti drastične mjere protiv aktivista koji proteste pretvaraju u nasilje širom zemlje.

Ukazujući na to da su izmjenom zakona ograničena različita prava radnika poput radnog vremena, otpremnina i socijalne sigurnosti, sindikati zahtijevaju od vlade i parlamenta da naprave izmjene zakona koji je usvojen u ponedjeljak.

Vlada tvrdi da će novi zakon, uključujući promjene u upravljanju prirodnim resursima, o kojima se raspravlja od septembra 2019, potaknuti strana ulaganja, povećati zaposlenost i stimulisati ekonomiju.