U Tomislavgradu su u toku aktivnosti na identifikaciji posmrtnih ostataka nekoliko osoba. U krugu Gradskog groblja Karaula, po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, započet je pregled posmrtnih ostataka, radi izuzimanja DNK uzoraka i identifikacije posmrtnih ostataka.

Prilikom pregleda i obrade, do sada su pronađeni posmrtni ostaci ljudskog porijekla više osoba za koje se pretpostavlja da su žrtve iz proteklog rata, a tačan identitet će biti utvrđen DNK analizom, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Kako je saopćeno, posmrtni ostaci bit će prevezeni u prostorije Gradskog groblja u Travniku, gdje će biti nastavljen proces sudsko-medicinske obrade i identifikacije.

Uz istražioca Posebnog odjela za ratne zločine, na terenu su i predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), kao i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona 10.

Identifikacije i pregledi posmrtnih ostataka koji su pronađeni, važni su koraci u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba te smanjenu broja nestalih osoba za kojima se traga.

Predstavnici Tužilaštva BiH sudjeluju u procesima ekshumacija, traženja nestalih i identifikacija na lokacijama širom Bosne i Hercegovine.